18 травня
Завантажити ще

Організатори Олімпіади в Парижі: На кожному квадратному метрі буде жандарм чи поліцейський

Організатори Олімпіади в Парижі: На кожному квадратному метрі буде жандарм чи поліцейський
Фото: REUTERS

На Олімпійських іграх-2024 у Парижі будуть вжиті безпрецедентні заходи безпеки аж до можливого перенесення церемоній відкриття/закриття Ігор та майданчиків для змагань. Французи, які живуть майже десять років в умовах постійної терористичної загрози, постаралися максимально винести змагання спортсменів на відкрите повітря. «Стіни = небезпека», - говорили організатори ще на початку підготовки до Ігор, а березневий теракт у «Крокус Сіті Хол» зміцнив їх у цьому переконанні.

Пальці на спусковому гачку

Вперше в історії Олімпійських ігор церемонія відкриття проходитиме не на стадіоні, а біля нього. Такий підхід теж не дає стовідсоткової безпеки, проте знімає фактор ризику закритих приміщень. Натомість спортсмени пропливуть на човнах Сеною через центр Парижа.

Спостерігатимуть за ними близько 300 тисяч глядачів як на трибунах, так і на березі. При цьому у початковому сценарії їх було 600 тисяч. Скоротили масовку від гріха подалі, ще й фейс-контроль обіцяють: мала частина пройде з квитками, більша – на запрошення особисто від олімпійських чиновників або від урядовців. Зрозуміло, що хтось обов'язково пройде несанкціоновано, і дай боже, щоб це були любопитні хлопчаки, а не суворі бородаті чоловіки з автоматами.

Процесія спортсменів з усього світу пропливе 6,7 милі Сеною повз десятки історичних будівель, включаючи Лувр та Ейфелеву вежу. У поліції французької столиці відверто заявили громадськості, що за маршрутом нарахували «понад 100 точок доступу, нерівні дахи та вікна, що не відповідають один одному, а під ними лабіринт труб, тунелів і каналізаційних колекторів».

Але просили не турбуватися і не боятися.

- Наші пальці завжди на спусковому гачку, - заявили у керівництві. – Ризик терористичних атак був закладений у план Ігор із самого початку. Тим більше, що у Франції є досвід: у 2016 році країна приймала чемпіонат Європи з футболу, куди з'їхалися 600 тисяч іноземних глядачів, - розповів в інтерв'ю France24 голова Олімпійського комітету Парижа Тоні Естанге. Він навіть згадав великі спортивно-організаційні невдачі, поганий контроль натовпу на фіналі Ліги чемпіонів з футболу у 2022 році.

- Усі служби безпеки винесли звідти важливі уроки! - запевнив Естанге.

Найромантичніше місто Європи вже перефарбувалося у кольори Ігор. Фото: Дар'я Маслакова

Найромантичніше місто Європи вже перефарбувалося у кольори Ігор. Фото: Дар'я Маслакова

«Це буде гарна вечірка!»

План щодо безпеки Олімпійських ігор у Парижі не став секретом, його оприлюднили вже багато світових ЗМІ.

Відомо, що райони по обидва береги Сени, завдовжки кілька миль, стануть зоною, що охороняється, і будуть закриті для всіх транспортних засобів за вісім днів до церемонії.

Громадяни, які живуть і працюють у цих районах, яких налічується 20 тисяч осіб, повинні будуть подати заявку на отримання QR-коду і пройти перевірку особи. Без QR-коду вхід/вихід із зони, що охороняється, буде заборонено.

Річка Сена у ці дні, звісно, ​​буде закрита для судноплавства. Станції метро по периметру будуть закриті, як і підприємства та ресторани.

Увечері перед церемонією відкриття Олімпіади небо над Парижем і навколо нього в радіусі 93 миль буде закрито, як і всі чотири прилеглі аеропорти (включаючи аеропорт імені Шарля де Голля). Повітряний простір постійно патрулюватимуть чотири вертольоти, а кілька солдатів офіцерського звання - відстежуватимуть та знешкоджуватимуть дрони.

Паризька поліція забезпечить охорону підземних каналізаційних колекторів та тунелів. Солдати перевірять човни, на яких спортсмени спускатимуться річкою під час параду.

Перевірять власне і Сену: це будуть 100 фахівців із водолазних бомб, 650 офіцерів з антитерористичних підрозділів, понад 700 пожежників, які спеціалізуються на запобіганні ядерних та хімічних атак. Також планується близько 2000 приватних охоронців у зонах, де знаходитимуться платні глядачі; та 2500 іноземних офіцерів із собаками для виявлення бомб.

Усього 45 000 поліцейських і офіцерів військової поліції наповнять Париж і його передмістя - приблизно в 10 разів більше за звичайну кількість. Щоправда, останніми днями з'явилася інформація, що Париж запросив підкріплення – до 60 тисяч поліцейських.

- На кожному квадратному метрі буде жандарм або поліцейський, - заявив Гіслен Реті, керівник одного з антитерористичних підрозділів країни, який був сформований після терористичної атаки на Олімпіаді-1972 у Мюнхені. - Проведено величезний обсяг розвідувальної роботи. Щиро кажучи, я думаю, що це буде гарна вечірка!

До Ігор ще кілька місяців, а логотипи змагань зустрічаються щокроку. Фото: Дар'я Маслакова

До Ігор ще кілька місяців, а логотипи змагань зустрічаються щокроку. Фото: Дар'я Маслакова

План Б та очікування заворушень

На сьогодні 206 делегацій із 10 500 олімпійських спортсменів планують взяти участь у відкритті Олімпіади-2024, і всі 120 глав держав підтвердили свою присутність у Парижі на цій події. Правоохоронні служби французької столиці безмірно горді цим фактом, вважаючи його найвищим показником довіри до їхніх зусиль з безпеки.

Є й запасний план, якщо раптом варіант А почне провалюватися: президент Франції Еммануель Макрон уже заявив, що у разі серйозної терористичної загрози церемонія відкриття буде перенесена за межі Сени - або на площу Трокадеро, або на стадіон "Стад де Франс", хоча це не повністю безпечно.

Поліція зазначила, що церемонія відкриття триватиме лише кілька годин у 17-денній Олімпіаді, після якої відбудуться ще й Паралімпійські ігри. Окрім забезпечення безпеки зовні, французькі та іноземні фахівці усувають загрози всередині. Антисемітські настрої, заборона на участь спортсменів із Росії та Білорусі збільшили ризик кібератак, а крадіжка конфіденційних даних щодо Олімпійських ігор ще більше засмутила чиновників, які основні сили відправили на охорону громадського порядку у місті. Також стало зрозуміло про посилення охорони спортсменів із Ізраїлю. А ще параліч роботи міста у дні Олімпійських ігор, протести чи страйки, спроби потенційних терористів проникнути до столиці Франції та наробити лиха, власне спортсмени як відкриті мішені…

Парижани, як зазвичай у липні, збираються на літні канікули на південь, проте виїхати з Парижа, що охороняється, буде важко. Наприклад, Національна залізнична служба Франції не продає квитки на 26 липня – день відкриття Олімпіади. Не тому, що хоче залишити парижан насолоджуватися Іграми, а тому що не отримала роз'яснень від поліції – можна чи не можна впускати та випускати людей з Парижа та до Парижа? Поліція поки що думає, благо час є.

Магазини вже сьогодні заповнені олімпійськими сувенірами. Фото: Дар'я Маслакова

Магазини вже сьогодні заповнені олімпійськими сувенірами. Фото: Дар'я Маслакова

Волейбол біля Ейфелевої вежі, вітрильний спорт – у Марселі

Поки тривають приготування, всі служби безпеки розподіляються за локаціями проведення змагань. Так, Олімпійське селище та центр водних видів спорту знаходяться недалеко від стадіону «Стад де Франс».

  • Вершники скакатимуть на конях територією палацового комплексу Версаль.
  • BMX-фрістайлісти, скейтери, баскетболісти, які грають 3 на 3, займуть площу Згоди. До речі, саме тут король Людовік XVI помер на гільйотині в 1793 році, а через рік така ж доля спіткала революціонера Робесп'єра.
  • Культурний та виставковий центр «Гран-Пале» прийме фехтування та тхеквондо, а стадіон «Ів-дю-Мануар» - матчі з хокею на траві.
  • Стадіон "Парк де Пренс" стане ареною для футболу.
  • Змагання з пляжного волейболу проведуть біля підніжжя Ейфелевої вежі, а з тенісу - на "Ролан Гаррос", де зазвичай проходить Відкритий чемпіонат Франції. Також «Ролан Гаррос» стане чудовим місцем для змагань боксерів.
  • У Марселі відбудуться змагання з вітрильного спорту.

За словами організаторів, вже продано практично всі із 10 мільйонів доступних квитків на Олімпійські ігри. Більшість «уже з квитками» - французи. У топову десятку видів спорту, що найбільш продаються, увійшли: футбол, легка атлетика, баскетбол, регбі, волейбол, гандбол, пляжний волейбол, хокей на траві, теніс і водне поло.